fbpx

WBW new creating library Folkwang. Competitors.

Client / client: Bau- und Liegenschaftsbetrieb NRW, Duisburg Realization: 2006 Process: Competition.

Urban improvement: The new building complements the historical monastery ensemble and thus clearly relates to the listed context. The design and style has the cour d? Honneur in its geometry by completing the edge on the square given by the administration wing and continuing it as a space delimitation inside. The courtyard is thus the guiding principle for the constructing style without restricting the independent literature review article architectural and design language. In the identical time, the alignment on the developing edges on the courtyard level enables the view for the adjoining open space among the auditorium and the cafeteria. By layering the structure, the design and style reacts towards the urban limits from the monastery complicated, orientates the library towards the residence and therefore clearly assigns the new creating for the historical ensemble. The significance in the library is emphasized by the cantilevered upper floor. The generous glazing from the reading room, the “window towards the courtyard”, corresponds with the other buildings. A gate predicament is designed between the library and the administration wing, which leads in the https://academiccommons.columbia.edu/?f[author_facet][]=Wollny%2C+Ines square in front in the cafeteria towards the cour d? Honneur. The new creating closes the edge of your courtyard to Klemensborn along with the space in front with the cafeteria is specified.

Constructing concept: The developing is entered from the cour d? Honneur and is divided into 3 floors. The courtyard plus the upper floor form the building that is certainly perceptible in the cour d? Honneur. Here, intermediate levels and galleries are inserted in sub-areas, which divide the volume in the most important floors into zones of different spatial effects and quality of knowledge. The overlapping geometries in the ceilings build fascinating visual relationships. University and library use are accessed separately and may therefore be operated independently of one particular a different: The seminar rooms on the basement floor and the professors’ offices around the gallery degree of the courtyard floor are connected through a separate staircase. Access for the library with reception, distribution counter and media location is around the courtyard level. Additional central functions are arranged there on a gallery and are connected via the spacious staircase.

Material: The facade on the library is intended as a directional cladding produced of metal. Extra components for instance the street-side wall in bestghostwriters net the basement and also the frame on the building access are planned in organic stone. Subordinate room closures are created of glass of distinctive transparency. Set bodies including the elevator and also the archive are highlighted by contrasting wood coverings.

Outside facilities: The cour d? Honneur square are going to be restored to its original size. The historical paving are going to be supplemented along with the topography in the building access will likely be adapted for the requirements. In contrast, the adjacent open space in between the auditorium plus the cafeteria is greened. Within this way, the differentiated identities from the unique courtyard areas from the monastery are worked out and strengthened. The wall adjacent to the gate building will be closed, thereby strengthening the importance of the gate building.

WBW new building library Folkwang Monday, September 25, 2006 Dorothee Egger.